pondělí 18. února 2013

Hitchcock (60 %) – Anthony Hopkins uvádí… nudu!


Biografický film Hitchcock popisuje vznik hororu Psycho, který patří k tomu největšímu pokladu filmové historie. To se ale, bohužel, nedá říct o filmu Hitchcock. Přesto, že filmu kralují herecké výkony Anthonyho Hopkinse a Helen Mirren, chybí mu pevné téma, které by bylo základem celého filmu. Kupodivu problémy okolo vzniku Psycha to nejsou.


Hodnocení: 60 %
Ve zkratce: Rádoby biografický film popisující vznik nejslavnějšího hororu všech dob troskotající na slabém scénáři.
Světová premiéra: 23.11.2012
Celosvětové tržby k 18.02.2013: 14 miliónů dolarů


Jak už jsem napsal na začátku, film Hitchcock se věnuje vzniku hororu Psycho. Režisér Hitchcock se po premiéře filmu Na sever Severozápadní linkou vrhne na román Roberta Blocha, který se inspiroval skutečným vrahem Edem Geinem. Zatímco filmové studio Paramout námětu nevěří a nechce mu věnovat ani dolar, Alfred Hitchock (Anthony Hopkins) nelení a rozhodne se celý film financovat ze svého, jako nízkorozpočtový projekt. Pro získání peněz se Hitch nevyhne ani zástavě svého domu s bazénem. To se nelíbí manželce Almě (Helen Mirren). Ke vzniku manželské krize je pak jen krůček…


Anthony Hopkins zcela realisticky ztvárnil slavného režiséra (dost mu k tomu pomáhá i latexové maskování, které je nominováno i na Oscara), mezi přáteli přezdívaného na jeho vlastní přání jako Hitch. Hitchcock je jeho v podání takový, jakého si ho určitě každý z nás představuje. Samolibý génius, který trpí „mírnou“ nadváhou, neustávající arogancí a zálibou v blonďatých herečkách. Jeho žena v podání Helen Mirren je racionální dáma, která musí ale žít ve stínu úspěšného muže.

Film režiséra Sachi Gervase (v hrané tvorbě debutuje) je kupodivu dost nudný, i přesto, že Hitch je nepopíratelně největší osobností filmových dějin. Nudný může být hlavně pro ty, kteří neviděli původní Psycho, na které v mnoha scénách Gervasi odkazuje. Tetelit se můžeme alespoň při natáčení slavné scény ve sprše, kterou ve finále filmu alespoň uslyšíme s výkřiky sledujících diváků. To je ale zoufale málo. Hlavní vadou je scénář, který nám servíruje co může, ale nic úplně.

Težko říct, zda jde Hitchococka hodnotit jako biografický film. Více jde o manželské drama, které doplňuje jen tak mimochodem vznik Psycha.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...