neděle 28. července 2013

Recenze: Trans (Trance, 70 %)


Během loňského olympijského ceremoniálu v Londýně, který měl na starosti Danny Boyle, si jmenovaný oscarový režisér odskočil k natočení svého nového filmu, který se po prvním zhlédnutí nejvíce podobá jeho prvotině Trainspotting.
V rychlém dynamickém úvodu nám hlasem hlavního hrdiny Simona (James McAvoy) je představeno tajemství bezpečnosti aukčních síní, aby bylo během chvíle porušeno. Hádejte kým… Simon z aukční síně odcizí Goyův obraz Létající čarodějnice, ale jeho parťák Franck (Vincent Cassel) ho při útěku praští do hlavy a Simon tak přijde o nejdůležitější myšlenku. Kam zmizel obraz? Pomoc by mohla krásná hypnotizérka Elizabeth (Rosario Dawson)…


Trans není vůbec špatný film, o čemž hovoří zcela jasně i jméno režiséra. Trans je ale dost překombinovaný film, zejména pak díky změně charakterů jednotlivých postav, které se z původních hodných a láskyplných lidiček mění na agresivní hyeny. Překombinovanost je potvrzena i během několika závěrečných vysvětlujících scén, ve kterých se možná i ztratíte. Takové scény jsou ale aktuálně nejpoptávanějším zbožím.


Režisér měl velké štěstí při výběru herců. Jak zástupci mužů (James McAvoy a Vincent Cassel), tak i zástupkyně žen (Rosario Dawson), hrají zcela věrohodně a o život. Mimochodem, kolikátý je tohle film, ve kterém McAvoy vypadá jak neurvalý zfetovaný macho?


Plusy film sbírá i za kameru, která mění Londýn v jakési mafiánské město, a za hudbu.


Hodnocení: 70 %
Podobné filmy: Počátek, Trainspotting, Dannyho parťáci, Memento

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...